“Október végéig várjuk a helyi termelők jelentkezését”

Interjú Dóka Tímeával, a Kukkónia Polgári Társulás elnökével.

“Október végéig várjuk a helyi termelők jelentkezését”

A Kukkónia Polgári Társulás júniusi sajtótájékoztatóján ismertette, milyen fontosnak tartja, hogy a régiónk megőrizze sajátos jellegét, ne feledje hagyományait. Éppen ezért lehetőséget kínálnak a helyi termelők számára, hogy termékeikkel bekapcsolódjanak a Kukkonia területfejlesztési projektbe. Erre szolgál a Product of Kukkonia regionális minőségi védjegy.

Júniustól jelentkezhetnek a csallóközi termelők. Milyenek a visszajelzések és a tapasztalatok?

Nagyon sokan érdeklődnek. Több termelővel találkoztam már, nagyon nyitottak, örülnek a lehetőségnek.

Meddig jelentkezhetnek még?

Október végéig. Megvannak az első jelentkezők és várjuk a további termelőket. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna ez a lehetőség. A célunk az, hogy bekapcsoljuk a helyi termelőket, új piacot, egységes marketinget kínálunk számukra. Mellette pedig szeretnénk, ha minél több regionális, jó minőségű terméket ismernének meg a fogyasztók is. A Kukkonia márkanév már ismert a piacon, ez is erősíti a Product of Kukkonia védjegyet.

A régió terméke, mint regionális minőségi védjegy nálunk egészen új dolognak számít...

Külföldön és Szlovákia egyes régióiban is találni hasonlót. Ennek az a lényege, hogy a helyi, jó minőségű termékek kapjanak egy védjegyet. A későbbiekben pedig szeretnénk bővíteni mindezt, kiterjeszteni a szolgáltatásokra is.

Tehát mondhatjuk, hogy ez egy garancia a vásárlónak?

Igen, hagyományos módon készített termékek, helyi alapanyagból, melyek nem tartalmaznak tartósítószert. Ezzel is felhívjuk a figyelmet arra, hogy igen, nekünk is vannak termékeink, és ösztönözni tudjuk ezzel a helyi termelőket és a vásárlókat is.

Vannak félelmek a termelők részéről?

A legtöbben azt kérdezték, hogy át akarjuk-e nevezni a termékét, esetleg más csomagolást kell-e készíteniük. Nem, mi nem akarjuk átnevezni, mindenki megmarad az eredeti neve alatt, az eredeti csomagolásban. Mi csak egy védjegyet adunk hozzá. Arra próbálok ösztönözni mindenkit, hogy ne féljenek! Merjenek kérdezni.

Hol találnak segítséget, ha elakadnak?

Fent van a weboldalon az alapszabályzat (www.kukkonia.sk), és ha valami nem érthető vagy nem világos, akkor személyesen, telefonon és e-mailben is elérhető vagyok. Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre ezzel kapcsolatosan. Mindenkinek segítünk és próbáljuk a kétségeket eloszlatni.

Lehetséges, hogy attól is tartanak, hogy nagyon kevés árujuk van?

Mindez függ a terméktől, függ a szezontól, függ attól, hogy milyen volt a termés. Ezzel mi tisztában vagyunk. Nyilván fel kell tüntetni, hogy az adott termékből mennyi van. Azt is, hogy mitől különleges és mit tartalmaz. De tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem több tízezer terméket jelent.

Ha jól tudom készülőben van egy webshop is. Igaz?

Igen, dolgozunk egy internetes bolton. Szeretnénk ezeket a termékeket itt is árulni, továbbá elérhetőséget adni, hol tudják megvenni őket az emberek. Ez még folyamatban van, várhatóan a jövő évre készül el.

Régiós termékek mellett látom, hogy az interneten lehet szavazni a csallóközi falvakra. Milyen verseny ez?

Környezetszépítő verseny! Idén újra meghirdettük, hogy felhívjuk a falvak és a lakosság figyelmét. Hiszen rendkívül fontos az, hogy a környezetünk szép legyen. Idén csináltunk egy internetes szavazást a weblapunkon, amiért különdíjat kaphatnak a falvak, sőt még a szavazók is! Szóval hajrá, a szavazás szeptember végéig tart!

(db/para)