„Amit teszünk, azt a jövő nemzedékért tesszük” (VIDEÓ)

Kukkónia a múlt és a jövő találkozása, utat mutató, ősi örökségünk.

„Amit teszünk, azt a jövő nemzedékért tesszük” (VIDEÓ)

„A családom több generáción keresztül erről a vidékről származik. Amikor visszatérek a világ bármely pontjáról, itt érzem magam a legjobban. Egy közösségnek vagyok a tagja, amelyet úgy hívnak, a szlovákiai magyarok közössége, amely Szlovákia lakosságának 10%-át teszi ki. Minden közösség erősebben kötődik egymáshoz, ha van egymással szembeni felelősségérzetünk. Számomra ez a felelősség a képességek átadását jelenti” – vallja a Csallóközről Világi Oszkár, a Kukkónia projekt megálmodója és megvalósítója.

Világi Oszkár szerint fontos, hogy valóra váltsunk a kitűzött célokat, ehhez azonban mindannyiunkra szükség van.

Csallóköz régen is híres volt természeti adottságairól, azokról az értékekről, amikről sokáig megfeledkeztünk, amik száz éve természetesek voltak, de hogy száz év múlva hol lesznek, az csak rajtunk múlik.

„Az első emlékeim közé tartozik, édesanyám hangja és illata után, hogy nagyapám ujját fogva sétálunk a bősi parkerdőben. A fejem alig látszik ki a nagy fűből, s ámulva nézem a nagy fákat. Néhány évtized alatt óriási változások mentek végbe a világban. Szeretném azt az állapotot visszaadni a gyerekeimnek, amit én tapasztaltam a gyerekkoromban” – foglalja össze a projekt lényegét Fekete Zoltán bősi erdész.

Egyre többen felismerik az egyes régiók adottságait, de igazi eredményeket csak csapatban lehet elérni. „A régiófejlesztést csak úgy lehet megvalósítani, ha a régió valamennyi lakója él ezzel a fejlesztéssel, és mindenki a magáénak vallja” – folytatta Világi Oszkár, kiemelve az egyéni kezdeményezések és a lokálpatriotizmus fontosságát.

„Olyan környezetet kell teremteni, ahol a kreativitás szárnyalhat, az ötletek pedig nem maradnak a fiókban.”

Szavait és a Kukkónia projekt sikerét igazolja a széleskörű tevékenység, amely nemcsak a helyi alapanyagból készült termékek előállításáról, hanem a régió értékeinek újra felfedezéséről és népszerűsítéséről szól.

„Szerintem az itt élők is egyre büszkébbek arra, hogy innen származnak. Teremtettünk egy olyan brandet, amelyet az emberek magukénak éreznek, amelyhez érzelmileg kötődnek és azonosulni tudnak vele„ – tette hozzá Molnár Anna, a Kukkónia marketingmenedzsere.

„Legyen szó a fiatalabb vagy idősebb generációról, Kukkónia ma már értéket képvisel mindenki számára.”

Fontos, hogy tudatosítsuk, a Csallóköz látványosság, amire büszkék lehetünk, ahol van mit mutatni a látogatónak, de azoknak is, akik itt nőttek fel.

„A Kukkonia applikáció átfogja úgy a kerékpárút-hálózatot, mint az ehhez tartozó gasztronómiai helyeket, illetve csallóközi érdekességeket és látványosságokat” – összegezte Marczel Zoltán kisudvarnoki polgármester.

Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója szerint a legfontosabb tényező, hogy ez a régió úgy fejlődött, hogy közben hiteles tudott maradni.

„Úgy vélem, fontos őriznünk a hagyományokat, s tovább vinnünk, amit az őseink ránk hagytak” – vallja Bindics Imre, a dunaszerdahelyi Villa Rosa mesterszakácsa.

A hagyományos ízek és az itt lakók elegye teszi egyedivé ezt a projektet, amelynek, Fekete Zoltán szerint, egyszer csodájára fog járni Európa.

A Kukkónia projekt nem arról szól, hogy mi lesz holnap, hanem arról szól, hogy mi lesz tizenöt év múlva ebben a régióban.

Amit ma alkotunk, amit ma megteszünk, az a jövő generációi számára lesz érték, útmutatás, amit ma nem teszünk meg, azt nekik kell majd valamikor bepótolniuk. Ezért óriási a felelősségünk, hiszen most kijelöltük az utat, megszabjuk az út hosszát is, de azt, hogy hol lesz az út vége, az fogja meghatározni, mennyire lesz hiteles, amit ma tettünk, s az elkövetkező évek generációi és menedzserei mennyire fogják elhinni azt, hogy a Kukkónia projekt esetében amit tettünk, azt őértük tettük.

Csallóköz - Kukkónia ma az a sziget, amelyet nemcsak nézni, de ráérős komótossággal felfedezni és látni is érdemes. Mert Kukkónia a múlt és jövő találkozása, utat mutató, ősi örökségünk.

-k-