Arany jószágok a léli szigetről

Miért egyedülálló a léli marha húsa? Mert a léli marha csak zöldet legel a mesebéli Léli-szigeten. A Léli sziget Csallóközaranyosnál a Kis-Duna és a Duna által határolt természetvédelmi terület. 

Arany jószágok a léli szigetről
A Léli-sziget marhái

KÓSTOLJA MEG a léli marha húsát a Villa Rosában Dunaszerdahelyen vagy a Dunaszerdahelyi Habos Napok rendezvényen június 8-9-10-én, a kisudvarnoki Kukkonia bringatúrán június 17-én és a Nemeshodosi Nagy Lakomán augusztus 11-12-én.

Az arany jószágok

Volt egyszer egy szegénylegény, aki úgy tért vissza szeretett édesapjához három év kemény munka után, hogy csak három diót hozott neki ajándékba. A testvérei jól kinevették őt, hogy pénz nélkül tért vissza. Ám a fiú három diójából egyhamar kibújtak a juhok és a szarvasmarhák, melyből édesapját élete végéig bőségesen eltartotta. – szól a népmese. Azt beszélik, hogy ezek a jószágok minduntalan a legfinomabb tejet és a legkiválóbb húst adták gazdájuknak.

Ki tudja, talán ugyanarról az ifjúról van szó, aki ma a Csallóköz egyik titkos szegletében, a Léli-szigeten ezeket az arany jószágokat mind a mai napig ridegtartásban tartja. A tehenkék és a szürkemarhák a Duna iszapjától kövéren duzzadó ártéri legelőkön csemegéznek, ráncba szedve a festői tájat. Úgy hírlik, hogy a legeldugottabb helyeken ők „nyírják a füvet”! Szabadon bóklásznak és legelésznek, s bár így kicsit lassabban nőnek, de pont ettől lesz a húsuk igazán ízes és értékes. A tápanyagoknak van idejük „beépülni”, s a természet adta növényi tápláléktól ezek az arany jószágok sosem lesznek kövérek.

Erről a Duna, és annak iszapos táptalaján nőtt finom fűvek és más „csemegék” gondoskodnak. Pont ezért a léli marha húsának íze ezer más hús közül is felismerhető! 

-kukkonia-