Az ivóvíz közös kincs, a segítség közös felelősség – víztisztítóberendezés adományozása Patonyrétnek

A Kukkonia polgári társulásunk egyik fő küldetése a régió értékeinek és természeti kincseinek megőrzése. Tudjuk, hogy a víz, az ivóvizünk az egyik legféltettebb kincsünk, hiszen a Csallóköz egész területe ivóvízkészleten fekszik. Ezért is indítottunk el számos olyan kezdeményezést, amely a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. Úgy gondoljuk, tudatosítanunk kell, hogy rajtunk múlik, milyen Csallóközt hagyunk a jövő nemzedéke számára.

Az ivóvíz közös kincs, a segítség közös felelősség – víztisztítóberendezés adományozása Patonyrétnek
A többi képért KATT a fotóra!

Az ívóvizünk most egy csallóközi településen, Patonyréten veszélybe került. A települést ivóvízzel ellátó kút vizében atrazint találtak. Összefogott a régió, rengetegen juttattak palackozott vizet az ivóvíz nélkül maradt településre és a csallóköziek adománygyűjtésbe kezdtek egy speciális szűrőberendezésre.

„Eljutott hozzánk is az információ, hogy a település önerőből nem tudja bebiztosítani a szűrőberendezést, ezért kötelességünknek éreztük, hogy mi is csatlakozzunk és segítsünk. A komáromi SAM vállalatot kerestük meg, mert a WET – Water & Environmental Technology divíziója évek óta víztisztító berendezések építésével foglalkozik. Olyan cégek számára biztosít vízgazdálkodási és környezetvédelmi technológiát, mint a Kassai U.S. Steel, a Slovnaft, a.s., a Volkswagen Slovakia vagy a Matador. A cég vállalta a szűrőberendezés elkészítését és felajánlotta a támogatását is”

– mondta Dóka Tímea a társulás képviseletében.

„Cégünk WET divíziója évek óta víztisztítóberendezések építésével foglalkozik. Csallóközi emberként jómagam is fontosnak tartom a régió támogatását és a környezetünk védelmét. Amikor a Kukkonia polgári társulás megkeresett bennünket, természetes volt, hogy segítünk. Amellett, hogy igyekeztünk minél hamarabb megoldani a falu problémáját és legyártani két hét alatt a szűrőberendezést, a költségek felét is magára vállalta a cégünk”

– mondta Molnár László, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Az aktív szénszűrős berendezést múlt héten szerelték be a községbe. A berendezés költségét a Kukkonia polgári társulás és a SAM vállalat közösen fedezte, a falunak így nem kellett erre költenie. Az összegyűlt adományból a polgármester a tisztítóval kapcsolatos egyéb költségeket tudta fedezni, a vízház felújítását: tetőcserét, fűtést és a szellőztetőrendszer beszerelését, a festést, vízgyűjtőtartály beszerzését és szerelését.

„Köszönöm szépen az önkormányzatokak, a cégeknek és a magánszemélyeknek az anyagi támogatást és a rengeteg palackozott ivóvizet. Óriási köszönet a Kukkonia polgári társulásnak és a SAM vállalatnak, mert nagy terhet vettek le a vállamról, a segítségük nélkül ez biztos nem jött volna létre. Bízom benne, hogy egy hosszútávú együttműködés kezdődik, mert közös értékeket képviselünk, ahogy a Kukkonia polgári társulásnak, nekünk is fontos a környezetvédelem. Ha a vízház felújításának költségein kívül marad az adományból, akkor a falu szennyvíztisztító rendszerét szeretnénk még felújítani”

– zárta le Flaska Lénárt, patonyréti polgármester.

(-)