A Csallóköz ősi mesterségei, amit eddig csak kevesen ismertek

A Csallóköz egy ősi hagyományokkal bíró vidék. A gasztronómia, a kertészet és az élelmiszerkészítés is nagy múltra tekint vissza a szigeten. Ezt a tudást alapul véve készülnek a Kukkónia termékek. Kertészek, gazdák, hentesek és szakácsok fáradoznak azon, hogy csak a legfinomabb falatok kerüljenek az asztalokra. Van azonban néhány foglalkozás, ami eddig rejtve maradt.

A Csallóköz ősi mesterségei, amit eddig csak kevesen ismertek

Tudja, mit csinál a gondoskodó főfelelős? Mi a feladata a porológusnak vagy a bocibecézőknek? Hogy telik egy átlagos munkanap egy olyan helyen, ahol semmi sem átlagos? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ a most készült rövidfilm, ami Nandit, a Kukkónia 320 éves gondoskodó főfelelősét és csapatát mutatja be.

Nandi a gondoskodó dinasztia leszármazottja. Ezt a munkakört a dédapjának az ükapja alapította még az előtt, hogy számolták volna az éveket. Nandi ősei már akkor tudták, milyen kivételes szerencsében van részük, hogy egy ilyen csodás szigeten élhetnek, mint a Csallóköz. Ezért írta meg Nandi őse, I. Nándor a Csallóközi gondoskodók kézikönyvét, mely minden részletre kiterjedően lejegyzi, hogy mi a dolga egy gondoskodó mesternek. Nézzünk néhány példát, milyen feladatokkörök léteznek ebben a szerteágazó szakmában.

Szemmeltartó menedzser

Feladatuk a fák törzsének alapos vizsgálata. A szakma képviselői a fát és annak törzsét audiovizuális vizsgálat alá vetik, hogy kizárják a kártevők és betegségek jelenlétét.

Porológus

Munkájuk célja a termények tisztán tartása. Gondosan ügyelnek arra, hogy a zöldségek és a gyümölcsök portalanul, tisztán ragyoghassanak a napfényben, így biztosítva a maximális energiafelvételt és a zavartalan érést.

Poetológus

Az Ő feladatuk a nyugalom megteremtése a kertben. Ha nem vigyázunk, a növények érzelmi egyensúlya bizony felborulhat. A poetológus célja, hogy kellemes légkört teremtve ápolja a növények lelki állapotát.

Felelős melodiátor

Mi emberek is gyakran tapasztaljuk, hogy jó zene mellett megnő a teljesítőképességünk. Nincs ez másként az állatoknál sem.

A muzikológus munkájának nehézsége abban rejlik, hogy megtalálja a tehén kedvenc előadóját vagy preferált zenei stílusát.

Bocibecéző szakreferens

Ez egy sokoldalú és mély tudást igénylő pozíció. A szakma képviselőinek ismerniük kell az állat anatómiáját, pszichés sajátosságait és a megfelelő eszközöket ezek kényeztetéséhez. A különböző fogások, simogatási eljárások mind hozzájárulnak, hogy a tehén kellően ellazult állapotban legyen, vagyis hogy jól érezze magát.

Élményemelők

A Kukkonia termékek kóstolása önmagában is nagy élmény. De képzeljük csak el, hogy a kóstolás egy ideális helyen, ideális körülmények közt történik. Ebben segítenek az élményemelők. Munkájuk lényege, hogy a jó élményt felejthetetlen élménnyé emeljék.

Van azonban még valami, amit a gondoskodók feladatuknak tekintenek.

Céljuk, hogy minél többen felismerjék a szerencséjüket, hogy ezen a csodás helyen élhetnek.

Csallóközinek lenni jó – tartja a gondoskodók jelmondata, és valóban. Egy igazi aranykert ez, amely mindent megad a helyieknek, ha kellő figyelemmel fordulnak felé.

Nézze meg a gondoskodók mesebelinek tűnő, ámde fontos munkájáról készült kisfilmet, és ha kedvet kap,

jelentkezzen Ön is gondoskodónak!


Web: www.kukkoniashop.sk/hu/kampany
Video: https://www.youtube.com/watch?v=pAruGDy3FYU

 

(PR-cikk)