Csodálja meg Csallóköz titkait és az itt élő nagyszerű embereket!

Megjelent a Kukkónia sorozat harmadik könyve, Ez a szép Kukkóniában címmel. Írója, Derzsi Bernadett a csallóközi titkok után kutat, miközben feltárja a „kukkó” lét mivoltát, és bemutatja a Csallóköz jelenkori kincseit.

"A harmadik könyvben az „itt és most”-é a főszerep. Benne van az élet sava-borsa: ételek, italok, ma is élő hagyományok, művészet, foci, kocsmatúra, malackodás...

"A könyv személyes hangnemben íródott, sokszor gyerekkori emlékeimből táplálkozva vezettem végig a sorokat, és csodálkozom rá a mai csallóközi életre. Vegyük például a disznóölést, amely mondhatni, kihalófélben van, pedig annál izgalmasabb, szórakoztatóbb és hasznosabb tevékenységet ritkán él át az ember. De ott van a vásárúti réteshúzófesztivál, vagy a Szent Iván-éji tűzugrás, a DAC-kultuszról nem is beszélve, ettől dobog csak hevesen a csallóközi szív! Liszka József néprajzkutatót a mai Aranykertről és újdonsült szokásainkról kérdeztem, s nem utolsósorban helyet kapott a könyvben az oly nagyszerű Janiga interjú, amellyel a Csallóköz festőjének állítunk emléket" – mondja Bernadett.

Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk mi itt, Európa szívében, ahol termékeny a talaj, és bőséges a termés. Kihasználjuk a természet adta lehetőségeket: termesztünk, főzünk, befőzünk, és ebből adódóan nagyon jókat eszünk. Ergo, gasztronómiánk ugyancsak meghatároz minket. Éppen ezért utánajártunk a legfinomabb csallóközi kenyérnek, az ízletes gútai kézműves sajtnak, a csipkebogyólekvárnak, a hihetetlenül egészséges túrónak és a fán termő gévának is.

S hogy mindez igazán különleges és szemrevaló legyen, Dömötör Ede nem mindennapi fotói kalauzolják a könyvön végig az olvasót. Mert Kukkónia igenis szép, és ismerni és látni kell!

 

-k-