Dél-szlovákiai egészségügyi intézmények koronavírus-járvány megfékezése érdekében kifejtetett erőfeszítéseit támogatja Magyarország

Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete és Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője adta át szerdán délelőtt a dunaszerdahelyi kórház igazgatónőjének, Bock Sylviának azt a segélycsomagot, amellyel a határon túli magyarok koronavírus-járvány megfékezése érdekében kifejtetett erőfeszítéseit kívánja támogatni a magyar külgazdasági és külügyminisztérium.

Dél-szlovákiai egészségügyi intézmények koronavírus-járvány megfékezése érdekében kifejtetett erőfeszítéseit támogatja Magyarország
Helyszíni felvétel

Szíjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt héten jelentette be, hogy a magyar kormány jelentős adománnyal kívánja segíteni a határon túli magyarok erőfeszítéseit és védekezését a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A Dél-Szlovákiának szánt segélycsomag szombaton érkezett meg az elosztásra felkért címzetthez, a dunaszerdahelyi székhelyű Kukkonia polgári társulás képviselőihez.

„Magyarország kormánya felelősséget érez minden magyar iránt, határain belül és azon túl, különösen baj és válság idején. Ennek jegyében az elmúlt napokban kamionok indultak meg a határon túl élő magyar közösségekhez és adományokat szállítottak védőfelszerelések, maszkok, kesztyűk és fertőtlenítőfolyadék formájában. Egy ilyen szállítmány érkezett a Csallóköz központjába, Dunaszerdahelyre is a húsvéti ünnepek alatt” – közölte dunaszerdahelyen Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete.

A segélycsomag az alábbi egészségügyi eszközöket tartalmazza:

5000 liter kézfertőtlenítő,

75 000 db műtőmaszk,

25 000 db FFP2 maszk,

1000 db védőszemüveg,

5000 db védőruha,

30 000 db gumikesztyű,

1500 db sapka,

1000 db arcvédő,

3000 db cipővédő.

A dunaszerdahelyi Kukkonia polgári társulás a segélycsomagot a koronavírus elleni küzdelemben élen járó intézmények, a dél-szlovákiai kórházak valamint az idősotthonok személyzete között osztja szét.

„Örömmel fogadtuk a megkeresést, mert megtiszteltetésnek érezzük, hogy az adománylevél elveivel összhangban segíthetünk. A dunaszerdahelyi kórházzal kezdtük a sort, az elkövetkező napokban pedig folytatjuk a védőfelszerelések, maszkok elosztását és kiszállítását a kedvezményezett kórházaknak és intézményeknek. Az adomány egy részéből tartalékalapot hoztunk létre, amellyel az idősotthonokat és a szociális intézményeket szeretnénk segíteni. Várjuk a leginkább rászorulók jelentkezését a kukkonia@kukkonia.sk címen” – nyilatkozta a Kukkonia polgári társulás nevében Világi Réka, a polgári társulás képviselője.

A kedvezményezett kórházak és intézmények listája:

Kórház és Rendelőintézet, Dunaszerdahely

VITALITA n.o. Lég

Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet, Galánta

Komáromi kórház

Lévai kórház

Rimaszombati kórház

Általános Kórház és Rendelőintézet, Losonc

Szent Borbála Kórház és Rendelőintézet, Rozsnyó

Kórház és Rendelőintézet, Tőketerebes

Kórház és Rendelőintézet, Királyhelmec

Hospitale, s.r.o.

Tolerancia n.o.

(-)