A felelősség közös, a cél is legyen az! – A II. Green Kukkonia konferencia fő témája a tudatos hulladékgyűjtés és annak minimalizálása volt

Második alkalommal került sor a Green Kukkonia konferenciára július 9-én, pénteken, a dunaszerdahelyi MOL Arénában. A nap fő témája a hulladékgyűjtés, a szelektálás és a tudatos megoldás volt.

A felelősség közös, a cél is legyen az! – A II. Green Kukkonia konferencia fő témája a tudatos hulladékgyűjtés és annak minimalizálása volt
Cséfalvay Á. András felvételei - Továbbiakért kattints!

A konferencián megjelenteket Világi Oszkár, a Kukkonia polgári társulás alapítója köszöntötte. „Minden elkezdett projektnek vannak stádiumai. Arra kell vigyázni, hogy mindig vissza tudjunk nézni, ne pedig csak előre. Azért fontos visszatekinteni, hogy lássuk, honnan indultunk és hova jutottunk. Mindazt, amit a múltban tanultunk, nem szabad elfelejtenünk. A múlt sikerei és sikertelenségei legyenek példái a mának.

Hogy miért indítottuk el a Kukkóniát?

Ha mi, emberek nem segítünk magunkon, akkor ezt nem teszi meg helyettünk senki. A Kukkonia nem egy brand. Azért hoztuk létre, hogy közös gondolkodást indítsunk el. A célunk, hogy közösen kezdjünk el gondolkodni és cselekedni. Meggyőződésünk, hogy a régió egyetlen lehetősége a fejlődésre, ha elkezdünk közösen létezni: gondolkodni és cselekedni.

Mit szeretnénk elérni?

Szeretnénk, ha ez a térség gazdaságilag is egy olyan régió lenne, ami képes eltartani az itt élő embereket. Őseinktől örököltük ezt a földet, és azt látjuk, hogy sokan nem tudnak itt megélni. Sokaknak utazniuk kell ahhoz, hogy fenn tudják tartani a mindennapi életüket, emiatt pedig családok szakadnak szét. Ezen is szeretnénk változtatni.

Hét éve működik ez a polgári társulás, amit én inkább már egy eszmének neveznék. Értünk el sikereket, amihez az kellett, hogy egyre többen és többen csatlakozzanak hozzánk.

Hova tartunk? Mit szeretnénk elérni?

Szeretnénk egy 21. századi régiót létrehozni, amely úgy képes fejlődni, hogy nem emészti fel saját magát. Mi kincseket örököltünk: földet, tájat, éghajlatot, ivóvizet. Azt gondolnánk, hogy ezek kicsiségek, pedig óriási értékek, hiszen kevés olyan hely van a világon, ahol mindez még megadatik. A nagy álmok beteljesüléséhez az kell, hogy minden egyes nap a realitás talaján álljunk. Meg kell fogalmazunk, hogy mit akarunk elérni, és tennünk kell, döntéseket kell hoznunk a megvalósulása érdekében” – hangzottak el Világi Oszkár szavai, aki egyebek mellett hangsúlyozta, hogy azt a kincset, amit mi is úgy örököltünk, meg kell őriznünk, hogy tovább adhassuk a gyermekeinknek.

„Az értékeinkért mindenkinek harcolnia kell. Sokan maximálisan kiszívják a föld erejét, de nem adnak vissza semmit. Ezt kell kompenzálnunk. Nem kell új dolgot kitalálnunk, meríthetünk a már működő dolgokból. Arra kérek mindenkit, aki a jó oldalon van, hogy ne adjuk fel”

– húzta alá.

A polgári társulás alapítójának nyitóbeszéde után a hulladék minimalizálása, szelektálása volt a téma. Roman Gdovjak, a Cyrkl vállalat menedzsere beszélt a digitális hulladékpiacról. Őt Michal Bakyta követte, a Nyitrai Falvak Hulladékgazdálkodási Társulásának projektmenedzsere, aki a mikrorégióban való effektív hulladékgazdálkodásba avatta be a hallgatóságot. Farkas Zsolt, Nagyfödémes környezetvédelmi referense és Lipták Krisztián, Nagyfödémes képviselője a településükön működő hulladékgazdálkodással ismertette meg a nagyérdeműt. A csomagolásmentes bolttulajdonos, Martin Gajdoš a fenntarthatóságról beszélt, mint a vállalati kultúra részéről.

A konferencia második blokkjában a fenntartható turizmus és a rendezvényeken való hulladék minimalizálása került terítékre. Dominus Ákos, a budapesti Green Sziget fesztivál fenntarthatósági menedzserének előadását hallgathattuk meg, aki a Green Sziget fesztivált mutatta be. Illah van Oijen a Punkt polgári társulás alelnöke szintén részt vett a konferencián. Tőle a hulladékmentes fesztiválról tudhattunk meg részleteket. Rastislav Amrich, az Istitute of Climate Neutrality nonprofit szervezet alapítója a fenntartható turizmusról és a vendéglátóiparról beszélt.

A harmadik blokk egy régió kitörési lehetőségeit latolgatta. A Hévízi Gyógyfürdő és a Szent András Reumakórház üzemeltetési és műszaki vezetője, Németh György a náluk működő turizmusba engedett bepillantást nyerni. Stipe Petrina a horvátországi Primošten település polgármestere az interneten jelentkezett be a konferenciára, videóhívás segítségével mesélt a saját, turisztikát és hulladékgazdálkodást érintő „politikájukról”.

A sok hasznos ötlet és tanács után a Kukkonia polgári társulás képviseletében jelen lévő Világi Réka zárta le a konferenciát. „Köszönöm, hogy a járványügyi helyzet ellenére ilyen szép számban eljöttek hozzánk. Az előadóknak köszönöm az inspiráló gondolatokat, hasznos ötleteket és a jó példákat.

A Kukkonia polgári társulás fő küldetése a régiófejlesztés és a regionális öntudat növelése. Büszkéknek kell lennünk arra, hogy honnan is jöttünk. Ez hatalmas felelősséggel jár, hiszen ez a kincs nem a miénk, ajándékba kaptuk, meg kell őriznünk a jövő generációjának.

Annak a következményét, ahogyan a régiónkhoz viszonyulunk, majd a gyermekeink fogják viselni. Van, aki kevesebbet tud hozzátenni, van, aki többet. A felelősség viszont mindenkin ott van. A Green Kukkonia Konferencia célja, hogy egy platformot alakítson ki, ahol beszélni tudunk minderről, hogy aztán változtatni tudjunk.”

(SzC)