Harmadszor szálltak versenybe a szakácsok, hogy éttermüké lehessen a Csallóköz legjobb étele

Idén harmadik alkalommal szervezte meg A Csallóköz legjobb étele versenyt a Kukkonia polgári társulás és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR).

Harmadszor szálltak versenybe a szakácsok, hogy éttermüké lehessen a Csallóköz legjobb étele
Fotók: Cséfalvay Á. András (Továbbiakért kattints!)

A főzőverseny célja a csallóközi gasztronómia népszerűsítése és fejlesztése. „Ha körülnézünk a világban, látjuk, hogy kicsit máshol tart a gasztronómia, mint nálunk. Ezért gondoltuk, hogy valami újat kellene hoznunk ezen a területen.

Olyan ételekkel szeretnénk bővíteni az éttermek étlapját, amelyeket büszkén kínálhatunk a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A célunk, hogy kialakuljon egy jellegzetes csallóközi ízvilág”

– mondta el Somogyi Gábor, az OOCR elnöke.

A szervezők továbbá szerették volna felhívni az éttermek figyelmét a helyi alapanyagokból készült ételek kínálatának fontosságára, arra, hogy kölcsönös együttműködéssel is lehetnek sikeresek, valamint, hogy a szakácsok szakmai továbbképzésekkel és színvonalas versenyeken való részvétellel, a tapasztalataik megosztásával segíthetik a csallóközi gasztronómia fejlődését és sikerét.

Az ételeket a szakma nemzetközileg elismert szakácsai kóstolták és értékelték. A zsűri elnöke az elismert szlovák mesterszakács, Michal Konrád volt. Michal a Gurman Awards értékelése alapján a „Szlovákia legjobb szakácsa” címet is elnyerte. Jelenleg saját ázsiai street food éttermét, a BAO Brothers-t vezeti Pozsonyban. Magyarországról Horváth Szilveszter, a győri La Mareda étterem kreatív séfje véleményezett. A zsűri harmadik tagja Jozef Baránek, a Szakács és Cukrász Szövetség Junior Klubjának elnöke volt. A gasztronómiai verseny védnöke Bindics Imre executive chef, partnere pedig a Senator Banquets cateringes vállalat.

Michal Konrád, Horváth Szilveszter, Bindics Imre és Jozef Baránek

A versenyben hét csallóközi étterem és szakácsa vett részt, a versenyzők három csoportban főztek.

Dunaszerdahelyről a Villa Rosa étterem és főszakácsa, Sidó Tamás, valamint a Park Bistro és szakácsa, Mórocz Ferenc képviseltették magukat. A csallóközkürti Szarvas Vendéglőből Fekete Norbert nevezett. A somorjai Scottish Pub étteremből Tomáš Konrád főzött, a nyékvárkonyi Amade Château étteremet pedig Ollé Nikolas, szakács képviselte. A szentmihályfai Moto étteremből Andrássy Dávid, a komáromi Klapka étteremből pedig Veselý Tamás versenyzett.

A séfeknek helyi alapanyagból készült, csallóközi ételeket kellett készíteniük. A zsűri kreatív megoldásokkal és finom ízekkel találkozott. Készült halétel, vad, steak, bárány, kacsa, de újragondolt paprikás krumpli is.

A szervezők úgy gondolják, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a regionális gasztronómia támogatása, a helyi éttermek propagációja, ezért a versenyről rövid videósorozatot készítettek, melyben bemutatják az éttermeket és a versenyző szakácsokat. A sorozat november végétől lesz megtekinthető.  A nézők megtudhatják majd, ki milyen ételt készített és a zsűri értékelése alapján melyik ételek lettek 2021-ben a Csallóköz legjobb ételei.

A videókat a Kukkonia és az OOCR-Žitný ostrov – Csallóköz Facebook-oldalán lehet majd megtekinteni. Érdemes lesz követni, hiszen amellett, hogy ínycsiklandó ételek készültek, a tálalás sem volt elhanyagolható! A szakácsok szemet kápráztató ötletekkel álltak elő.

A Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség a főzővideókon túl egyébként egy karácsonyi nyereményjátékkal is készül.

(SzC)