Isteni, disznótoros finomságok és remek hangulat az idei Kukkónia MALACságokon (FOTÓK és VIDEÓ)

Szombaton reggel összegyűlt a Csallóköz népe egy hagyományos disznótorra a dunaszerdahelyi MOL Aréna előtt. Együtt falatozott és mulatozott a társaság, ahogy a régi időkben.

Isteni, disznótoros finomságok és remek hangulat az idei Kukkónia MALACságokon (FOTÓK és VIDEÓ)

A szervezők bőséges reggelivel és ebéddel várták a látogatókat. Az étlapon olyan ellenállhatatlan finomságok szerepeltek, mint a frissen sült kolbász, a hurka, az oldalas, a sült vér, a tepertő és a mennyei disznótors káposzta.

A látványölés alatt Nagy Iván etnológus a csallóközi disznóölési hagyományokról mesélt.

A közönséget is befogták a munkába, akik segíthettek a zsír felszeletelésében.

A talpalávalót a Pósfa zenekar húzta, Bernáth Tamás színész pedig operettslágerekkel szórakoztatta a közönséget.

A nap folyamán friss hús, disznótoros finomságok és füstölt termékek is kaphatóak voltak a helyszínen.

A programból idén sem hiányozhatott a kolbásztöltés és a főzőverseny sem. Rotyogó kondérokban készült a disznótoros káposzta.

Öt csallóközi csapat – Alistál, Dióspatony, Kisudvarnok, Lég és Nagymegyer – versengett. Végül a dióspatonyiak káposztája aratta a legnagyobb sikert. A csapat jutalma egy edzés Hélder Cristovao edzővel a MOL Akadémián. A második helyen Kisudvarnok végzett, a harmadik pedig Alistál csapata lett. E két utóbbi település gyermekcsapata saját edzőjével edzhet egy alkalommal a MOL Akadémián. Továbbá minden résztvevő csapat különdíjat is kapott – csapatonként 20 jegyet ajánlottunk fel a gyerekek számára a DAC-Nagyszombat rangadóra.

Az öttagú zsűri oszlopos tagja Szabó Csilla gasztroblogger és Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik együttes frontembere volt. A versenyzőket Bindics Imre, Hájos Zoltán és Németh Krisztián is értékelte.

„A magyar konyhának nincs párja” – jegyezte meg Koppány, aki most érkezett haza Amerikából, és élvezettel vetette bele magát a hazai ízekbe.

A MOL Akadémia ifjúsági edzői kolbászt töltöttek Bindics Imre séf irányításával. Lépes György és Kuruc Michal edzők jeleskedtek a feladatban.

A legkisebbeket Mihályi Réka énekesnő és színésznő szórakoztatta Masni és Pocó című zenés bábelőadásával.

A MALACságok sztárvendége a Tóth Vera Quartet volt. A 2004-es Megasztár győztese új formációban lépett fel kiváló jazzelőadásával.

A nap folyamán a helyszínen friss húsokat és füstölt termékeket lehetett vásárolni. A mennyei tepertőt a jelenlevők villámgyorsan elkapkodták, a látványkonyha előtt pedig egész nap hosszú sorok kígyóztak a sült kolbászért, oldalasért és sült vérért.

"A MALACságokon ügyletünk a környezetünkre is. A rendezvényen környezetbarát, ipari komposztálásra alkalmas és lebomló, növényi cukorból, illetve kukoricakeményítőből készült poharakat, tányérokat és evőeszközöket használtunk. Az önkéntes lányok pedig segítettek a résztvevőknek a szeparálásban" – nyilatkozta Dóka Tímea, a Kukkónia MALACságok szervezője.

"A növényi alapú tányérok és evőeszközök előállítása 99%-kal kisebb karbonlábnyomot hagy maga után. A műanyag helyettesítésére szolgáló ökoalapanyag a kommunális hulladékkal egy év alatt teljesen lebomlik, ipari komposztálás során pedig két hét után. Ezért, ha a komposztálás nem megoldott, a kommunális hulladékhoz kell dobni, nem a szelektív hulladékhoz (papír, műanyag) tartozik"  – magyarázta Dóka Tímea.

A hamisítatlan csallóközi lakomán a DAC–Spartak Nagyszombat rangadóra érkező szurkolók is részt vettek, akik a meccs kezdetéig csatlakoztak a MALACságokon mulatozó tömeghez.

"A magyar falusi élet egyik legfontosabb téli hagyománya a disznóvágás. Régen nagy nap volt ez a családok életében, komoly felkészülést igényelt, és óriási, családi esemény volt. Összesereglett az utca népe és az egész rokonság. A szomszédok is segédkeztek a munkában. Evés-ivás, vidám hangulat jellemezte a disznótort. Kiváló alkalom volt ez a tréfálkozásra, beszélgetésre. Ezt a hagyományt szerettük volna feleleveníteni a Kukkónia MALACságokon is. Jó volt együtt lenni. Találkozzunk jövőre is!" – mondta Molnár Anna, a Kukkonia marketingosztályának vezetője.

A rendezvény a FEBO Fesztivál keretén belül valósult meg.

 

 

-k-