Lekvárok készítése és a Csallóköz szeretete (VIDEÓ)

„Hálásnak kell lennünk azért, amit a természet egy kis szeletétől, a Csallóköztől kapunk” – vallja Sidó Magda, a Kukkonia befőttek készítője.

Lekvárok készítése és a Csallóköz szeretete (VIDEÓ)

A befőzés hosszadalmas folyamat, amely türelmet igényel. Ugyanakkor nincs annál jobb, mint a nap végén megpihenni és megcsodálni áldozatos munkánk gyümölcsét.

Sidó Magda, avagy Magdi néni hajnalban kel, hogy nekiláthasson a befőzésnek. Gyakran hosszú órákat tölt a tűzhely mellett. A finomabbnál finomabb Kukkonia lekvárok és befőttek mind az ő munkáját dicsérik.

„Hogy kitől tanultam? Hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan családba születtem, amely nagy híve volt a befőzésnek – meséli Magdi néni. – Édesapám imádta a lekvárokat. Az család összegyűlt az udvaron, a diófa alatt, és az egész napot befőzéssel töltöttük.”

Magdi néni szerint nem szabad sürgetni a folyamatot. Mindig a gyümölcs szabja meg az időt, ameddig a lekvárfőzés tart.

„Becsület nélkül nem megy. Én úgy gondolom, hogy a szép, érett gyümölcsöt megtisztelem azzal, hogy befőzöm, és nem hagyom kárba veszni. Hálásnak kell lennünk azért, amit a természet egy kis szeletétől, a Csallóköztől kapunk” – vallja Magdi néni.

„Nagy örömmel tölt el, hogy valaki felfigyelt a termékekre, és hogy visszahozhattuk a befőzés hagyományát a Csallóközbe, s a nagymamáink receptjei alapján készítjük a befőtteket és a lekvárokat” – tette hozzá.

Kedvenc dzsem- vagy lekvárreceptünk sokféle lehet, de egy dolog közös mindegyikben: a szeretet, amellyel készítjük azokat. Ilyenkor nemcsak a nyár ízeit zárjuk a befőttesüvegbe, hanem „egy darabka otthon, egy darabka szeretet” is kerül a finom ízek mellé.

 

-k-