Szakács- és pincértanoncok mérték össze tudásukat a MOL Arénában

A Kukkonia JUNIOR Gastro CUP a Dél-szlovákiai vendéglátóipari szakiskolák versenye, melyre tegnap került sor első ízben a dunaszerdahelyi MOL Arénában. A rendezvény főszervezője és védnöke a Kukkónia Polgári Társulás, valamint a Szakácsok és Cukrászok Junior Klubja.

Szakács- és pincértanoncok mérték össze tudásukat a MOL Arénában
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

A versennyel a szervezők célja a tanulók szakmai fejlődésének támogatása, a tehetségek felkutatása. Kiemelten támogatják a régió specialitásait. „Szeretnénk megismertetni Kukkonia ízvilágát. Elengedhetetlennek tartjuk a modern főzési technológiák ismeretét.  Szándékunk a kompromisszumok nélküli minőségi gasztronómia megvalósítása”- szögezte le Molnár Anna szervező, aki továbbá elmondta, úgy vélik, fontos a diákok motiválása. Ugyanúgy elengedhetetlennek tartják, hogy a tanoncoknak lehetősége legyen szakemberekkel találkozni, beszélgetni.

A vesreny a délelőtti órákban vette kezdetét, a szakácsok kettesével készítették el finomabbnál-finomabb ételeiket. Gyönyörűen tálalt ínyencségek kerültek az asztalra. Míg készültek az ételek, addig a pincérek is szorgoskodtak. Fantáziadús asztalokat alkottak a terem másik felében, erre a célra kialakított részben.

A győztes, Milan Kováč remekműve

Galántáról, Dunaszerdahelyről, Somorjáról, Hidaskürtről és Nagymegyerről érkeztek a diákok, hogy összemérjék tudásukat. A szakácsokat Segal Viktor, Horváth Szilveszter és Bindics Imre mesterszakácsok, valamint Ivan Vozár, a szlovák szakács- és cukrászcsapat menedzsere értékelte. A pincéreket Ladislav Polák gasztronómiai szakember, Kőmíves Csaba, volt szállodamenedzser és egyetemi oktató, valamint Kovács Attila sommelier (borszakértő) vette szemügyre.

A mesterszakácsokból és gasztronómiai szakemberekből álló zsűri az értékelés során többek közt a versenyzők kreativitását, az ételek ízvilágát, az alapanyagok felhasználását, illetve az elkészült fogások bemutatását vette figyelembe.

A diákok rendelkezésére álló alapanyag a sertésszűzérme volt. „Ehhez kellett receptet kitalálniuk a jelentkezőknek. Szerettük volna, ha a Csallóközre jellemző, szezonális dolgokat is felhasználnak a főzéshez”- fűzte hozzá Molnár Anna. A szakácstanoncoknak az ételeket egy óra alatt kellett elkészíteniük.

A pincérek közt győztes, Hajas Viktória

A pincérek négy témakör közül választhattak. A jelentkezők körében egyértelműen a MOL Aréna ünnepélyes átadása tematika volt a befutó. A dekoráció, asztalteríték mellett itallapot és menüsort egyaránt ajánlaniuk kellett a diákoknak, majd végezetül vörösbort szolgáltak fel. „A vendéglátás összefügg a gasztronómiával, így ezt a szegmensét sem szerettük volna kihagyni a versenyből”- emelte ki Anna.

Az első három helyezett mindkét kategóriában szép ajándékkal gazdagodott, szakmai gyakorlaton vehetnek részt neves éttermekben, panziókban, így a dunaszerdahelyi Villa Rosa étteremben, a nyékvárkonyi Amade Château-ben, valamint a tatai Platán étteremben.

A szakácsokat értékelő zsűri elnöke, Bindics Imre kérdésünkre elmondta, a diákok felkészülten érkeztek a helyszínre. „Nagyszerű érzés volt részt venni ezen a versenyen. Fontosnak tartjuk a fiatalok felkarolását. Úgy gondolom, ez az esemény nagyszerű teret biztosított arra, hogy felfedezzük a helyi tehetségeinket. Ki merem jelenteni, az itt lévő diákokban mind megvan a remény”- hangzottak el szavai. A mesterszakács hozzátette, a gasztronómia folyamatosan fejlődik, így tartaniuk kell a lépést nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak egyaránt. „Szerettünk volna rámutatni, hogy a mestereknek, mesternőknek is mindig tanulniuk kell, hogy továbbadhassák tudásukat. Bár a gyökereinket meg kell őriznünk, mégis lényeges, hogy tisztában legyünk az új trendekkel.”

A szakácsok kategóriában az első helyet Milan Kováč (Kereskedelmi és szolgáltatóipari Szakközépiskola) érdemelte ki. A második helyen Kovács Noémi (Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahely), míg a harmadik helyen Ján Árva ( Jednota FSZ Magán Szakközépiskola) végzett.

A pincérek kategória győztese Hajas Viktória (Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahely) lett, a második díjat Ballán Zsolt (Magyar Tannyelvű Magán Szakközépsikola Gúta) és Fekete Barbara (Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Hidaskürt), a harmadikat pedig Nagy Melinda (Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Hidaskürt, kihelyezett tagozat Nagymegyer) vihette haza.

(SzC)