Tehetséges fiatal képzőművészek bontogatják szárnyaikat a Csallóközben (FOTÓK)

A csallóközi gyerekek és fiatalok tucatjaiban ébredt fel a vágy, hogy alkotásaikon keresztül megmutassák, mit is jelent számukra a mi csodálatos Csallóközünk. A vártnál is többen jelentkeztek a Kukkonia polgári társulás idén első alkalommal meghirdetett képzőművészeti versenyébe, a Kukkonia Art Gardenbe.

Tehetséges fiatal képzőművészek bontogatják szárnyaikat a Csallóközben (FOTÓK)

A Kukkonia PT által megálmodott verseny célja az volt, hogy bemutassák a tehetséges gyerekeket, fiatalokat, és ösztönözzék őket a képzőművészeti közép- és főiskolán való továbbtanulásra, illetve a vizuális művészeti irányzatok felé. A jelentkezők a festményeiken, grafikáikon és egyéb képzőművészeti alkotásaikon keresztül felfedhették a bennük megbúvó tehetséget, és megmutatták, mennyi gyönyörű dolgot rejt a hely, ahol élünk. A versenybe két témakörben lehetett pályázni. Az egyik az „Ez a szép a Csallóközben”, a másik a „Green Kukkonia – egy zöldebb Csallóközért” nevet viselte. Az alkotók különféle képzőművészeti ágakban mutatkozhattak be, mint a szobrászat, festészet, grafikakészítés, multimédia, természetművészet vagy az asszamblázs.

A szakmai zsűrit Kiss Márta és Tóth Helen festőművészek, Tarr Kálmán média designer, valamint Németh Gergely art director alkotta, a zsűri elnökének és a verseny szakmai vezetőjének szerepét pedig Ferdics Béla képzőművész, tanár töltötte be.

A verseny díjazottjai:

1. kategória (alapiskola 7–9. évfolyam)

1. helyezett: Both Anna, Nagymegyer, Janiga József Művészeti Alapiskola, 8. osztály
2. helyezett: Jazmina N. Pálová, Nagymegyer, J.A. Komenský Alapiskola
3. helyezett: Sátor Zsófia Izabella, Dunaszerdahely, Művészeti Alapiskola 9. osztály
A szakmai zsűri különdíjasa: Modróczky Judit, Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola, 8. osztály

 

2. kategória (középiskola 1–2. évfolyam)

1. helyezett: Boncz Ramóna, Gúta, Iparművészeti Magániskola
2. helyezett: Domonkos Éda, Dunaszerdahely, Vámbéry Ármin Gimnázium
3. helyezett: Kukolík Anna, Gúta, Iparművészeti Magániskola
Molnár Pál Dániel, Nagymegyer, Janiga József Művészeti Alapiskola
A szakmai zsűri különdíjasa: Rózsa Emília, Pozsony, Iparművészeti Középiskola

 

3. kategória (középiskola 3–4. évfolyam):

1. helyezett: Novotná Fanni, Győr, Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium, 4. osztály
2. helyezett: Ágoston Dóra, Győr, Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium, 5. osztály
3. helyezett: Lelkes Eszter, Gúta, Iparművészeti Magániskola, 3. osztály

 

A szakmai zsűri a technikákon belül is díjazta az alkotásokat:

Festészet: Gaál Adrián Zoltán, Pozsony, Iparművészeti Középiskola
Szobrászat: Dobsa Sára Csenge, Nagymegyer, Janiga József Művészeti Alapiskola
Számítógépes grafika: Orsolya Máté, Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola
Multimédia: Mandák Marcell, Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola
Ceruzarajz: Bernáth Zsófia, Dióspatony, Móricz Zsigmond Alapiskola
Ready-made: Szabó Rea, Dunaszerdahely, Vámbéry Ármin Alapiskola

 

A versenybe a pályázati feltételeken kívül eső korosztályból is érkeztek alkotások. A zsűri ez esetben nem volt szigorú, s hogy az egészen fiatalokat is további alkotásra ösztönözze, két kisdiákot különdíjban részesített. Mégpedig Mátyus Áront, a Kisudvarnoki Alapiskola 2. osztályos tanulóját és Szalai Ágnest, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákját.

A nyertesek közt értékes díjak találtak gazdára. A kategóriák első helyezettjeinek nyereménye iPad volt rajzoló ceruzával, a további nyeremények pedig képzőművészeti segédeszközökre fordítható ajándékutalványok, illetve képzőművészeti képzésre szóló ösztöndíjak voltak.

A díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitó előtt a Kukkonia PT szakmai-mentori előadást is szervezett a versenyben résztvevő fiatalok számára. A beszélgetést Kuklis Katalin, a Pátria rádió műsorvezetője vezette, s a zsűri tagjain kívül Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész is részt vett benne. A hallgatóság soraiban helyet foglaló diákok megismerhették a képzőművészek életpályájának alakulását, és aktívan bekapcsolódhattak a beszélgetésbe. Nem féltek a kérdések feltevésétől sem, többen kikérték a zsűri tanácsát a művészi fejlődési lehetőségeikkel kapcsolatban.

A beszélgetés után került sor a beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójára, majd a pályaművek kiértékelésére, s végül a díjátadóra. A Kukkonia Art Garden kiállítást Iván Péter, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria igazgatója nyitotta meg. Ezt követően a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákjainak zongora- és hegedűjátékát élvezhette a közönség.

„Jó hangulatban telt a délután. Hatalmas volt az érdeklődés, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Ez is annak a jele, hogy szükség van ilyen jellegű kezdeményezésekre – értékelte a versenyt Németh Gergely art director. – Fontos az anyagi és mentori támogatás ahhoz, hogy a gyerekek meg tudják valósítani álmaikat. Az Art Garden tehetségkutató keretében megmutattuk a gyerekeknek, hogy a művészet nem elvesztegetett idő, hanem komoly szakma.”

„Az Art Garden ötletét fontos dolognak tartom, mert teret ad a helyi fiatal generációnak az önkifejezésre, véleményalkotásra, közvetlen környezetük megfigyelésére, alakítására vagy annak megélésére. A támogatás pedig a saját terveik megvalósításához nyújt anyagi biztonságot” – vallja Ferdics Béla, a zsűri elnöke.

„Jövő tavasszal tervezzük a második évadot. Bátorítunk mindenkit, hogy jelentkezzen, hiszen ez egy lehetőség a további fejlődésre, tanulásra. Polgári társulásunk célja, hogy felkeltse az érdeklődést, és arra ösztönözze a képzőművészet iránt fogékony fiatalokat, hogy a továbbiakban se féljenek megmutatni tehetségüket, amennyiben segítségre, tanácsra lenne szükségük. Mi összekötjük őket a művészekkel” – hangsúlyozta Dóka Tímea, a Kukkonia PT elnöke.

A Kukkonia Art Garden kiállítás 2022. október 18-ig tekinthető meg a dunaszerdahelyi Vermes Villában.


Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.
 

-k-